Tags

, , , , , , , , ,

NL_Amsterdam fietsers storm2a

Fietste jij ook gewoon keihard door in die westerstorm, als een bikkel van stavast? Ik zag vanmiddag in Amsterdam een vrouw op een haar na met fiets en al de Lijnbaansgracht in waaien. Stormcode rood, windvlagen van 80 kilometer per uur, en mensen moeten koste wat kost stug doorfietsen. Op een meter van de grachtrand af. Waar geen reling is. Ik snap dat niet.

De onfortuinlijke vrouw wist zich gelukkig nipt aan een boom vast te klampen, maar de stoet andere stuntrijders die achter haar aan kwam fietsen, botste tegen haar fiets en benen (en elkaar) aan terwijl zij met haar grote zware bergbeklimmersrugtas op haar rug half achter die boom lag te spartelen als een schildpad. En opeens lagen er vier, vijf mensen plat met hun fiets op de rand van de gracht tussen de windhozen en de neervallende takken. Precies op dat moment begon het ook weer te regenen. ’t Was een zooitje, jôh.

Iedereen die het zag schrok zich wild, het zag er echt eng uit, maar ik wist dat ik haar niet was gaan redden als ze erin was gestort… Sorry. Want wat had ik moeten doen? Ook de plomp in springen en aan onderkoeling sterven?

Daarnaast, zó veel weeg ik niet, en met die zware rugtas van haar had ze ons allebei onder water getrokken, en ik wil niet mijn laatste adem uitblazen tussen de eendenbroed-rietkraag-drijftuintjes vlak bij die muurreclame met de tekst ‘Lees de Bijbel, het boek voor u.’ Ik had hooguit 112 voor haar gebeld: ”Er ligt een gans in de Lijnbaansgracht, hoogte Elandsgracht, doei.”

Maar goed, ze heeft het overleefd, is overeind gekrabbeld, heeft de modder wat van zich af geslagen en is gewoon weer op de fiets gestapt, om in exact dezelfde code rood met windhozen uit de hel langs precies diezelfde gracht verder te fietsen, net als de andere noest-Hollandsche fietsers. Want ze hadden hun lesje nog niet geleerd.

Bewonderenswaardig. Ik zou mijn fiets hebben laten liggen om in het café op de hoek te gaan uithuilen tot m’n moeder me kwam halen of zo…

Doen jullie voorzichtig?

Tasio Ferrand © 18 januari 2018

Advertenties